Paras keino helpottaa muuttoa

VM Carpetin Rae

Olemme asuneet nykyisessä kodissamme 18 vuotta. Voit varmasti kuvitella, millainen määrä tavaraa kodin kaappeihin, komeroihin ja varastoon on sinä aikana kertynyt. Muutto stressaa, mutta onneksi stressiä voi vähentää. Lue tästä, mikä on mielestäni paras keino helpottaa muuttoa.

Olemme asuneet nykyisessä kodissamme 18 vuotta. Kodin jokaisessa kolmessa makuuhuoneessa on vaatekaapit ja lisäksi meillä on eteiskaappi, erillinen vaatehuone, sisävarasto ja ulkovarasto. Keittiö on tilava ja siellä on sekä ylä- että alakaapit. Kylpyhuoneessakin on kaappeja, työhuoneessa hyllykkö laatikoineen, olohuoneessa lipasto ja senkki.

Voit varmasti kuvitella, millainen määrä tavaraa noihin edellä mainitsemiini säilytystiloihin mahtuu. Etenkin vaatehuoneen ja varaston uumeniin tuntuu uppoavan rajattomasti tavaraa. Olen säilönyt niihin kaikenlaista lasten eri ikäkausilta vauva-ajoista lähtien, vaatteista leluihin ja koulukirjoihin ja rattikelkoista pesäpallovälineisiin.

Omiakin tavaroitani on järkyttävän pitkältä ajanjaksolta. Löysin vaatehuoneesta esimerkiksi kilpatanssipukuni ja -kenkäni, joita olen käyttänyt viimeksi 22 vuotta sitten. En aikoinaan raaskinut luopua niistä, ja vähitellen ne ”unohtuivat” säilöön.

Sisustusfilosofiani on se, että koti pysyy siistinä, kun näkösällä ei loju ylimääräistä tavaraa. Näkyvän tilan kanssa olen hyvin tarkka. Mutta silmien ulottumattomissa tilanne on toinen, ja kaaos tuppaa kasautumaan kaappeihin ja komeroihin.

Pelkkä ajatus muutosta ja pakkaamisesta stressaa. On ihanaa päästä uuteen kotiin, mutta onhan muuttamisessa on  homma. Stressiä ei voi välttää kokonaan, mutta sitä voi vähentää.

Paras keino helpottaa muuttoa ja vähentää stressiä

Asuntomarkkinat ovat nihkeät ja kaupankäynti hidasta. Emme ole päässeet muuttamaan uuteen kotiin, koska nykyinen koti on vielä myynnissä ja sitä on helpompaa myydä kalustettuna kuin tyhjänä. Olen hyväksynyt ehdollisen tarjouksen, mutta vielä pitää odottaa, että ostaja saa oman kotinsa myytyä.

Ensin minua tuskastutti, kun asiat etenevät niin hitaasti. Mutta nyt olen tajunnut, että on hitaudesta hyötyäkin. Ajasta on tullut apurini. Muuttoa odotellessani olen raivannut kaappeja, komeroita, hyllyjä ja varastoa. Olen käynyt tavaroita lävitse ja laittanut kaiken ylimääräisen myyntiin ja kierrätykseen. Välillä myyn tai lahjoitan yksittäisiä esineitä, välillä kippaan monta kassillista kerralla kierrätyskeskukseen.

Tavoitteeni on kierrättää ainakin yksi esine joka tai joka toinen päivä. Tänään se oli vanha akkulaturi, eilen lähes käyttämätön rinkka ja kulunut reppu, toissapäivänä hiustenkiharrin, sitä ennen valkoinen korituoli tyynyineen. Viime viikolla myin kaksi Iittalan Tsaikka-mukia, yhden maton ja kasan sarjakuvakirjoja ja kippasin kierrätyskeskukseen kassillisen verhoja.

Tulee hyvä ja huojentunut mieli joka kerta, kun pääsen eroon tarpeettomasta tavarasta. Yksikin esine vähemmän on askel kohti helpompaa muuttoa. En aio raahata uuteen kotiin mitään turhaa.

Olen nyt tehnyt tätä raivaus-karsimishommaa kaksi kuukautta. Vielä on tekemistä, mutta säilytystilat alkavat lupaavasti tyhjentyä. En uskalla edes kuvitella, millainen stressi ja kaaos olisi ollut, jos olisin aloittanut muuttopakkaamisen ilman etukäteiskarsintaa.

Jos olet suunnittelemassa muuttoa, tärkein neuvoni on: aloita ajoissa! Käy vaikka yksi kaappi kerrallaan lävitse ja karsi tarpeettomat tavarat etukäteen. Kiität itseäsi, kun muuttopäivä koittaa.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

2 Replies to “Paras keino helpottaa muuttoa

  1. Asuttiin edellisessä osoitteessa 18 vuotta ja tiedän kokemuksesta minkälaista muuttaminen on, tavaroiden karsiminen vie melkein enemmän aikaa kuin itse muuttaminen …. !

  2. Kiitos kommentistasi. Se on kyllä aivan totta. En ole laskenut, kuinka monta kymmentä tai sataa tuntia olen jo käyttänyt muuttoprosessiin, vaikka yhtään tavaraa ei ole vielä siirtynyt vanhasta kodista uuteen. Vanhassa kodissa pitää karsia ja uudessa kodissa tehdä monenlaisia muutostöitä ja pientä fiilausta. Mutta mukavaa tämä on, olen aivan innoissani!
    Aurinkoista kevättä ja kesää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *