Villamaton viisi valttia

Sisältää mainoslinkin, linkki on merkitty *-merkillä.

Syksyllä on kiva saada sisustukseen lämpöä. Villamatto lämmittää jalkojen alla ja tuntuu pehmeältä ja miellyttävältä. Laadukkaalla villamatolla on paljon muitakin etuja, jotka tekevät siitä mainion valinnan niin olohuoneeseen, eteiseen kuin keittiöönkin.

Meillä on ollut vuosien mittaan monenlaisia mattoja keinokuitumatoista muovimattoihin ja nukkamatoista paperinarumattoihin. Jotkut matoista ovat toimineet hyvin, joidenkin kanssa olen tuskaillut jatkuvasti. Minusta on esimerkiksi sietämätöntä, jos matto sähköistyy, kerää pölyä ja hiuksia, menee ryttyyn tai on hankala imuroida.

Sen olen epäonnisista ostoksistani oppinut, että mattovalinnoissa kannattaa panostaa materiaalin laatuun. Sillä säästää hermoja ja pidemmän ajan kuluessa myös kukkaroa.

Kesti kauan ennen kuin löysin villamatot ja tajusin niiden plussat. Kun olin hankkinut meille ensimmäisen villamaton, en enää juuri muita mattoja katsellutkaan.

Villamatto lämmittää jalkojen alla, tuntuu pehmeältä ja miellyttävältä ja sillä on paljon muitakin etuja. Nyt kotonamme on lähes pelkästään villamattoja, olohuoneessa, työhuoneessa, eteisessä, keittiössä.

Kokosin tähän postaukseen ne villamattojen valtit, joiden takia tykkään niiin paljon villasta mattomateriaalina.

Villamatto on helppohoitoinen

Villa hylkii luonnostaan likaa, koska se sisältää villarasvaa. Lika ei tartu villamattoon helposti, mikä tekee villamatosta käytännöllisen ja helppohoitoisen. Villamatto ei myöskään sähköisty eikä ime pölyä itseensä.

Villamatto pysyy puhtaana, kun sen imuroi säännöllisesti. Näin irtolika ei pääse pinttymään syvemmälle maton kuituihin. Sitä voi huoltaa tarvittaessa myös tuulettamalla. Talvipakkasella villamatto tykkää lumipesusta.

Pienet tahrat on helppo poistaa villamatosta tuoreeltaan esimerkiksi veteen kostutetulla froteepyyhkeellä.

Alla olevassa kuvassa näet helposti imuroitavan Elsa-maton eteisessämme.

Villamatto on pitkäikäinen

Laadukkaasta villasta valmistettu matto on pitkäikäinen ja ekologinen. Se kestää hyvin käyttöä ja kulutusta. Oikealla hoidolla villamatto pysyy hyvännäköisenä vuodesta tai vuosikymmenestä toiseen. Villamaton sanotaan usein paranevan vuosien mittaan, joten arvokastakaan mattoa ei kannata turhaan säästellä kaapissa. Monia villamattoja voi käyttää molemmin puolin, mikä lisää niiden käyttöikää.

Esimerkiksi alla olevan *Linie Designin Asko-maton molemmat puolet ovat samanlaiset. Matto oli ensin olohuoneessamme monta vuotta ja nyt se on kaunistanut työhuonettani useita vuosia. Se pysynyt erittäin hyvässä kunnossa.

Laadukas Villamatto säilyttää arvonsa

Jos vaihtelunhalu yllättää, kestävällä villamatolla on arvoa myös käytettyjen tuotteiden markkinoilla. Itse olen myynyt pari villamattoa juurikin siksi, että olen halunnut vaihtaa huoneen sävymaailmaa tai tunnelmaa. Laadukkaasta, hyväkuntoisesta villamatosta voi saada käytettynäkin hyvän hinnan.

Alla näkyvä matto on VM Carpetin kaunis, kevyt ja eloisa Rae-matto.

Villamatto on luonnollinen ja kotoisa

Pehmeä villamatto tuo kotiin lämpimän ja luonnonläheisen tunnelman. Voimakkaatkin värit näyttävät villamatossa pehmeiltä ja luonnollisilta. Villamatossa on sellaista kodikkuutta, jota moni sisustaja kaipaa kotiinsa.

Uudelle villamatolle on tyypillistä, että se tuoksuu villalle tai lampaalle. Haju katoaa vähitellen, yleensä ensimmäisten käyttöviikkojen aikana.

Villamatto sopii moneen tyyliin

Villamattojen valikoima on suuri aina tiiviisti kudotuista matoista lämpöisiin marokkolaismattoihin. Villamatto sopii monenlaiseen makuun, tilaan ja sisustustyyliin. Paksut ja muhkeat kudotut villamatot tuovat sisustukseen ylellisyyttä ja ovat omiaan oleskelutiloissa. Ohuempi tai sileäpintaisempi villamatto toimii niin olohuoneessa, makuuhuoneessa, eteisaulassa kuin keittiössäkin.

Yksinkertaisen tyylikäs villamatto on varma valinta kodin sisustukseen. Se on yhtä aikaa trendikäs ja perinteinen.

Alla näet silmäteräni, ihanan, pelkistetyn kauniin VM Carpetin Haiku-maton. 

Nukkaako se?

Tästä usein puhutaan ja kysellään. Villamatosta voi irrota ensimmäisten käyttöviikkojen aikana nukkaa. Nukkaantuminen johtuu ylimääräisistä villakuiduista, joita on jäänyt maton lankojen sekaan valmistuksen aikana, kun nukka on leikattu oikean pituiseksi.

Mitä paksumpi matto on, sitä enemmän nukkaa yleensä irtoaa alkuvaiheessa. Siksi mattoa kannattaa aluksi imuroida tiuhaan. Itse en ole juuri huomannut, että villamatoista irtoaisi nukkaa. Esimerkiksi tämä uudehko, sileäpintainen keittiön mattomme ei ole nukannut lainkaan.

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

2 Replies to “Villamaton viisi valttia

    1. Jaa-a, vaikea sanoa. Sitä olen itsekin miettinyt. Meillä käy välillä pienehkö koira, ja ainakin tiheämmin kudotut villamatot (esim. keittiön matto) ovat kestäneet hyvin, vaikka koira on käyskennellyt niiden päällä. En tiedä, kuinka sitten kävisi, jos koira alkaisi riehumaan, ottaisi spurtteja ja tekisi tiukkoja käännöksiä. Olohuoneen mattoa olen yleensä käärinyt vähän alta pois, varmuuden vuoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *