Helppo porrasremontti – viisi syytä kunnostaa portaat päällystämällä

Vanhat, tunkkaiset portaamme kokivat huikean muodonmuutoksen yhden päivän porrasremontin aikana. Vanhoja portaita ei tarvinnut purkaa, sillä uudet askelmat asennettiin vanhojen päälle. 

Saan aika ajoin kyselyitä usean vuoden takaisesta porrasremontista. Oliko hankala remontti? Paljonko se maksoi? Kannattiko tehdä? Kokosin tähän kokemuksiani siitä, mitä iloa ja hyötyä portaiden päällystämisestä on ollut.

1) Helppo ja nopea pintaremontti

14-askelmainen portaikkomme valmistui yhdessä päivässä. Portaikkoon tuli kuusi suoraa askelmaa ja kahdeksan vinoaskelmaa. Vanhoja portaita ei purettu, vaan asentaja kiinnitti uudet, jalopuiset askelmat vanhojen päälle. Yleensä tällaiseen portaiden pintaremonttiin menee työn laajuudesta riippuen 1–3 päivää.

Haastavin homma remontissa näytti olevan vanhan kulahtaneen porrasmaton irrottaminen. Kun asentaja oli saanut sen revittyä pois, hän sahasi jokaisen uuden askelman pihalla yksitellen mittojen mukaan ja asensi ne näppärästi paikoilleen. Saimme kävellä portailla heti, kun puupinnoitteet olivat paikoillaan. Täältä näet, miltä vanhat portaat näyttivät ja miten remontti eteni.

Remontista ei tullut pölyä, melua eikä sotkua. Saatoin hyvin tehdä töitä kotitoimistossa remontin aikana. Tämä oli siitäkin poikkeuksellinen remontti, että meidän tarvinnut raivata huoneita etukäteen tai siirrellä tavaroita remontin alta pois. Asentaja siivosi jopa jälkensä, joten pääsimme todella helpolla.

2) Huima muutos raikasti koko kotia

Portaikko on kodissamme hyvin keskeisellä paikalla. Se osuu silmiin heti, kun asuntoon astuu sisään. Portaat näkyvät paitsi eteiseen myös keittiöön ja olohuoneeseen, toki jonkin verran myös yläkertaan.

Koska portaat ovat hallitsevalla paikalla ja silmien edessä kaiken aikaa, ei ole yhdentekevää, miltä ne näyttävät. Ennen porrasremonttia meillä oli betonipohjaiset rappuset, joissa oli tumma, ankeanharmaa porrasmatto. Se pimensi koko portaikon. Matto keräsi pölyä, nukkaa ja nöyhtää, ja portaikon yleisilme oli tunkkainen. Lisäksi portaat tuntuivat olevan ”eri paria” kotimme sisustuksen kanssa.

Halusin yksinkertaisen kauniit, kestävät, valkolakatut tammiportaat, jotka sopivat muuhun sisustukseen. Muutos oli huikea! Portaikosta tuli remontin myötä raikas ja valoisa ja koko alakerta kaunistui silmissä. Puiset portaat luovat lämmintä ja kodikasta tunnelmaa ja ne jatkavat mukavasti parkettilattian linjaa.

3) kauniit portaat ilahduttavat päivittäin

Silmä tottuu yleensä uudistuksiin nopeasti. Niin nytkin. Tuskin enää muistankaan, kuinka ankeat vanhat portaat olivat. Silti iloitsen uusista portaista joka ikinen päivä, kun kipitän niitä pitkin ylös ja alas. Rakastan puuta ja muita luonnonmateriaaleja, ja nämä portaat vain tuntuvat ja näyttävät hyviltä ja mieluisilta.

Iloitsen portaista myös siivotessani, sillä puupinta on huomattavasti helpompaa imuroida ja pitää puhtaana ja siistinä kuin matto. Porrasmattoa en halua enää ikinä.

4) Pitkän ajan sijoitus

Asentaja työsti puuaskelmat kovasta tammimassiivipuusta, joka kestää hyvin kulutusta. Hän teki tarkkaa ja siistiä jälkeä, johon olemme olleet todella tyytyväisiä.

Porrasremontti ei ollut ihan halpaa lystiä. Mutta ajattelen, että se on pitkän ajan investointi. Uudistetut portaat lisäävät viihtyvyyttä ja nostavat asunnon arvoa. Uskon, että kauniit portaat palvelevat meitä, ja kenties vielä seuraaviakin asukkaita, pitkään.

Vastaavan kaltaisten porrasremonttien hinnat liikkuvat kuulemani mukaan usein noin 2000–4000 eurossa. Meidän remonttimme maksoi viisi vuotta sitten 2000 euroa, mutta todennäköisesti hinta olisi tänä päivänä korkeampi.

Monen vuoden kulutuksen jälkeen portaat ovat yhä erinomaisessa kunnossa. Yksi pieni lommo niihin on tullut, kun nuoren painava kameranjalusta putosi kerran ryminällä rappuihin. Mutta tuo on onneksi pieni, lähes huomaamaton kauneusvirhe, vaikka se aluksi harmittikin.

5) Porrasremontista saa kotitalousvähennystä

Portaiden kunnostus on kodin kunnossapito- ja perusparannustyötä, josta voi saada kotitalousvähennystä. Saat vähentää tämänhetkisten verottajan ohjeiden mukaan työn osuudesta 40 prosenttia, jos olet ostanut työn yritykseltä. Työhön käytetyistä materiaaleista vähennystä ei saa. Omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöltä.

ja lumipallo lähti vyörymään

Portaiden päällystäminen oli ensimmäisiä remontteja, joita tässä kodissa teimme. Se sysäsi liikkeelle varsinaisen remonttirumban, jonka aloitimme maalaamalla kaikkien alakerran huoneiden seinät. Keittiöremontin teetätimme ulkopuolisilla, mutta lähes kaiken muun olemme tehneet miehen kanssa kahdestaan, ja monta uudistusta olen tehnyt ihan yksinkin.

Maalasin muun muassa pikkuvessan kaakelit ja vaihdoin allaskalusteet. Onnistuneesta rempasta rohkaistuneena maalasin kylpyhuoneen mäntykaton valkoiseksi ja vaihdatin sinnekin uuden altaan ja peilin. Samaan syssyyn toteutin vielä kolmannenkin haaveeni: vedin saunan vaaleaksi saunavahalla.

Nuorten huoneisiinkin pääsin vihdoin käsiksi: asensimme niihin miehen kanssa laminaattilattian vanhan muovimaton päälle.

Työhuonetta olen uudistanut moneen kertaan maalaamalla seiniä ja vaihtamalla sisustusta.  Maalasin muun muassa huoneeseen vaaleanharmaan tehosteseinän. Viimeisimpänä tempauksenani säädin työhuoneen valaistusta – lue valaistusvinkkini täältä. 

Työhuoneessani ei muuten ole enää ovea, sillä rakentelimme huoneeseen avaramman kulkuaukon. Se oli elämäni edullisin remontti, josta voit lukea täältä.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *