9 x sisusta kaunis koti vähemmällä rahalla

Sisusta kaunis koti vahemmalla rahalla

Kuinka raha riittää sisustamiseen? Moni meistä haluaa, että koti on kaunis ja viihtyisä. Vaikka sisustus olisi valmis, siihen tekee mieli saada aika ajoin pientä piristystä tai vaihtelua. Lue blogista vinkit, kuinka sisustamiseen kuluva rahamäärä pysyy aisoissa. 

Tein alkuvuodesta blogissani lukijakyselyn, johon osallistuneista valtaosa kertoi, että raha rajoittaa sisustamista. Ymmärrän ja tunnistan tuon hyvin. Harvalla meistä lienee rajattomasti rahaa syöllettäväksi sisustamiseen. Itsekin pohdin jatkuvasti, mihin panostan sisustamisessa ja missä pihistän.

Sisustaminen on minulle harrastus, tapa toteuttaa itseäni ja luovuuttani ja tuoda kauneutta ja viihtyisyyttä ympärilleni. Yksikin pieni tai iso, kauniisti muotoiltu esine voi tuoda hyvää mieltä pitkäksi aikaa.

Kotimme sisustuksen suuren linjat ovat valmiit, kylppäriremppaa lukuunottamatta, mutta välillä kaipaan vaihtelua ja pientä piristystä. Silti en halua lakkaamatta ostaa uutta, kuormittaa turhaan ympäristöä ja juosta tukka putkella sisustustrendien perässä.

Keräsin tähän vinkkejä, kuinka pitää sisustaminen ekologisena ja taloudellisesti hallittuna harrastuksena. En ole sisustussuunnitelija, joten en osaa antaa ammattimaisia vinkkejä, mutta kerron omista keinoistani ja kokemuksistani. Ensimmäinen vinkki on mielestäni tärkein.

Löydä oma tyyliisi ja luota siihen

Sisustaminen pysyy kurissa, kun löydät oman tyylisi ja luotat siihen. Mieti, millaista sisustusta tavoittelet ja mitkä ovat sen tärkeimmät yksittäiset elementit. Mikä kodista tekee mielestäsi viihtyisän, millaisessa ympäristössä tykkäät olla? Millaisen värimaailman haluat kotiin?

Kun sisustamisessa on jokin punainen lanka, on helpompaa tehdä kokonaisuuteen sopivia hyviä, kestäviä hankintoja eikä rahaa kulu niin paljon hakuammuntaan ja virheostoksiin. Koti tuntuu omannäköiseltä, eikä tarvitse juosta vaihtuvien trendien tai muotijuttujen perässä. Omaan tyyliiini kuuluvat esimerkiksi harmonia, maanläheiset värit valkoisen rinnalla ja luonnonmateriaalit.

Tiedän kyllä, ettei yhtenäistä linjaa ole ihan helppo luoda.  Itse onnistuin siinä vasta nykyiseen kotiin muuttaessamme, kun pääsin aloittamaan puhtaalta pöydältä, maalaamaan seiniä ja kalustamaan huoneita mieleni mukaan. Myimme lähes kaikki entiset olohuoneen sekalaiset kalusteet ja ostimme tilalle uudet. Vähitellen vuosien myötä karsin ja uudistin ”rankalla kädellä” muutkin huoneet. Tämä kaikki onnistui seuraavan, alla olevan konstin avulla.

Sisusta kaunis koti vahemmalla rahalla

avaa sisustustili

Olen avannut pankkiin erillisen sisustus- ja matkatilin, jonne säästän pikkuhiljaa. Näitä rahoja en käytä mihinkään muuhun kuin kodin hankintoihin ja matkoihin. Esimerkiksi nykyisen kotimme isompaa sisustus- ja rempparupeamaa varten säästin varmaan kymmenen vuotta.

Kun laitat rahaa erilliselle sisustustilille ja säästät pikkuhiljaa kalliimpiin hankintoihin, saat samalla harkinta-aikaa. Unelmahuonekalu tuntuu vielä ihanammalta, kun sitä on joutunut odottamaan ja sen eteen on pitänyt tehdä työtä. Kun säästää rahan valmiiksi, ei tarvitse ostaa velaksi.

Mieti, mihin panostat ja missä pihistät

Oletko kuullut sanonnan köyhän ei kannata ostaa halpaa? Jos ostaa halpaa ja huonoa, hankinta saattaa jäädä lyhytaikaiseksi ja joutuu ostamaan kohta uuden. Rahaa, ja ainakin hermoja, kuluu helposti enemmän kuin silloin, jos panostaa heti vähän kalliimpaan laatutuotteeseen.

Mieti, mistä olet valmis maksamaan enemmän ja missä säästät. Itse olen panostanut esimerkiksi kunnolliseen sänkyyn, patjaan ja tyynyyn, koska arvostan hyviä yöunia. Rakastan myös villamattoja ja kauniita valaisimia, joten voin pulittaa niistä vähän enemmän. Koristetyynyistä taas en ole valmis maksamaan suuria summia, koska nättejä saa edullisestikin eikä tyynyihin kohdistu suuria käyttövaatimuksia esimerkiksi ergonomian tai kestävyyden suhteen.

Jos havittelet vaikkapa jotakin kalliimpaa sohvaa tai tuolia, voisitko tyytyä säilytyskalusteissa Ikeaan? Meillä on olohuoneessa hintavammat Pallas-säilytyskalusteet ja tv-taso, kun taas makuuhuoneessa on Ikea-lipasto. Sen laadussa ei ole mitään moittimista, se on vain tuikitavallinen ja vähemmmän erikoinen. Ikea voi olla hyvinkin kestävä. Esimerkiksi työhuoneeseen ostamani Ikean sähköpöytä on ollut todella toimiva ja kestävä – lue lisää tästä postauksesta.

Kun ostat uutta, myy vanhaa

Tämän vinkin noudattamisessa on kaksi hyötyä: saat hieman helpotusta uuden esineen hankintahintaan ja koti pysyy siistimpänä, kun et kerää nurkkiin käyttämätöntä tavaraa. Parhaimpia ja edullisimpia sisustuskikkoja ovat juuri siivoaminen, karsiminen ja selkeyttäminen. Vähemmän on parempi ja yksinkertainen on kaunista. Kotia ei mielestäni kannata sisustaa tupaten täyteen. Muutama harkittu esine näyttää usein tyylikkäämmältä kuin tavaratulva.

Itse myyn lähes poikkeuksetta jotakin pois, kun ostan uutta. Käytän ahkerasti Facebook-kirppisryhmiä ja Tori.fi:tä. Viimeksi laitoin myyntiin kaksi Modern Art -valaisintamme, kun hankin olohuoneeseen kauan unelmoimani Flowerpot-pöytävalaisimet. Niistä voit lukea täältä. Toinen Modern Art -valaisimista on vielä myymättä, joten otahan yhteyttä, jos sopuhintainen klassikkovalaisin kiinnostaa.

Käytettyjen tavaroiden ostamisessa sen sijaan en ole kovin hyvä, vaikka olen usein koettanut haeskella hyväkuntoista laatutavaraa. Kysytyimmät tavarat menevät usein niin nopeasti, että jään nuolemaan näppejäni. Mutta jos tilaisuus tulee, ehdottomasti kannattaa suosia second hand -tuotteita.

Hyödynnä alet

Alennusmyynnit ja kampanjat, kuten Black Week, ovat loistavia tilaisuuksia tehdä hyviä hankintoja. Teen usein niin, että kerään listaa tarvittavista hankinnoista, ja kun havittelemani tuote tulee tarjoukseen, ostan sen samantien. Ostopäätös on helppo tehdä tilaisuuden tullen, kun olen suunnitellut ja harkinnut hankintaa perusteellisesti etukäteen. Alennuksia kyttäämällä säästää sievoisia summia. Erilaisia tarjouskampanjoita on niin paljon, että harvoin tarvitsee täydellä hinnalla ostaakaan, jos ei ole tulipalokiire ja hetken malttaa mielensä.

Älä osta mitään vain siksi, että saat halvalla

Edullinen hinta ei ole yksinään järkevä peruste ostaa mitään. Vaikka saisit tuotteen halvalla, siihen kuluu rahaa, joka on pois jostain oikeasti mieluisasta ja tarpeellisesta. Osta mieluummin vähän ja harkiten. Silloin pystyt myös panostamaan tärkeisiin hankintoihin enemmän.

Vaihtele esineiden paikkoja

Meillä pyörii välillä melkoinen karuselli, kun matot, valaisimet ja tuolit vaihtavat paikkaa tai muuttavat peräti toiseen huoneeseen. Sohva on sentään pysynyt paikoillaan siitä lähtien, kun se meille tuli.

Sisustuksessa voi näppärästi hyödyntää jo kotona olevia esineitä. Kerran haeskelin sopivaa yöpöytää vuoden, mutten löytänyt mieluista. Lopulta kiikutin yhden Ton-tuolin keittiöstä makkariin ja tein siitä yöpöydän. Se toimii mainiosti, ja tuli edulliseksi. Tavaroiden paikkaa vaihtamalla tai huoneen järjestystä muuttamalla voi saada tervetullutta vaihtelua sisustukseen tai huoneen jopa aivan erinäköiseksi. Kokeile rohkeasti, voit yllättyä. Eikä maksa mitään.

Sisusta kaunis koti vahemmalla rahalla

Maalaa seinät

Maalaaminen on helppo ja kohtuullisen edullinen tapa raikastaa kodin pintoja, piristää sisustusta, saada vaihtelua ja muuttaa huoneen tunnelmaa. Huone näyttää siistimmältä ja viimeistellymmältä, kun seinissä on uusi, puhdas maali. Joskus riittää, kun maalaa vain yhden tehosteseinän. Värin tai sävyn valitseminen on usein vaikeaa, mutta toisaalta mokaamista tai väriin kyllästymistä ei tarvitse pelätä, sillä seinän voi aina maalata uudestaan.

Sisusta viherkasveilla

Viherkasveilla ja kauniilla ruukuilla saa kuulemani mukaan helposti ja edullisesti uudistettua kodin ilmettä. Kasveista on sekin etu, että ne parantavat huoneilmaa. Hanki vaikka yksi iso ja näyttävä kasvi huoneeseen. Tai tee hauska asetelma useista pienistä kasveista tai yhdistele niitä lipaston päälle tehtyyn asetelmaan kuvien ja koriste-esineiden joukkoon.

Toki jos et osaa hoitaa kasveja, niillä sisustaminen voi tulla kalliiksi, kun kuolleen kasvin tilalle pitää taas ostaa uusi. Itse en ole kovinkaan kummoinen viherpeukalo. Kesäkukat ja ulkokasvit saan pysymään hyvin hengissä mutta huonekasvien kanssa pärjään huonommin. Siksi turvaudun usein luottokasveihini, kuten viirivehkoihin, tai sisustan viherkasvien sijaan maljakoilla ja leikkokukilla tai kuivatuilla heinillä. Katso tästä postauksesta, miten erilaiset maljakkoasetelmat muuttavat olohuoneen tunnelmaa.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

2 Replies to “9 x sisusta kaunis koti vähemmällä rahalla

  1. Noin kun kirjoitat se tuntuu hyvin yksinkertaiselta ja helpoltakin , mutta ainakin minulla totuus on toinen. Meillä on koottu tämän hetkinen koti kahden aikuisen yhdistetyistä kodeista ja vaikka tyyli onkin pitkälti samankaltainen niin ristiriitojakin on ja tavaraa ja huonekalujakin tuppaa vain olemaan liikaa. Kumpi luopuu ja mistä :-). Olen sisustanut monen monta kotia elämän varrella. Osan oman pään ja maun mukaan ja osan taas yhteistuumin (tai ainakin periaatteessa:-).Mieltymykset on muuttuneet matkan varrella ja toisaalta kun katselee vaikkapa sisustusohjelmia ja bongaa kivoja ideoita tulee helposti vähän liian sekalainen ”seurakunta”. Välillä haluaa pelkistettyä ja sitten taas vähän toisenlaista….se on se naisen ailahteleva mieli .Ja jo vuodenajat tekee minulle sen että koti kaipaa eri asioita. Talletan mieleeni viisaat sanasi tulevaan 🙂

  2. Hei, kiitos kommentistasi. Tosiaan, teoriassa asiat ovat yksinkertaisempia kuin käytännössä. Tunnistan hyvin myös tuon mielen muuttumisen. Aiemmin omakin mieleni muuttui yhtenään, mutta nykyään tulee tarve muuttaa lähinnä yksityiskohtia. Ehkä se kertoo siitä, että oma näkemys on vuosien myötä löytynyt. Toivottavasti sait näistä kuitenkin jotakin vinkkiä tai osviittaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *