Onko kaakelimaali kestänyt vessan seinissä ja lattiassa?

On kulunut vuosi siitä, kun käärin hihat ja maalasin alakerran pikkuvessan ankeanruskeat lattiakaakelit tummanharmaiksi ja seinäkaakelit vaaleanharmaiksi. Moni teistä on kysellyt, kuinka kaakelimaali on pysynyt seinissä ja lattiassa. Kerron tässä postauksessa kokemuksiani kaakelimaalin kestävyydestä. 

Jos harkitset kaakeleiden maalaamista, ilahdut varmasti tästä tiedosta: kaakelimaali on pysynyt pikkuvessamme seinissä ja lattiassa yllättävän hyvin. Minkäänlaista maalin rapistumista ei näy, vaikka vessa on ollut maalauksen jälkeen jo vuoden käytössä.

Vesiroiskeet jäävät helmeilemään kaakelin pinnalle, josta ne on helppo sipaista liinalla pois. Kaakelit kestävät hyvin myös imuroimisen ja pyyhkimisen kostealla mikrokuituliinalla.

Olen tyytyväinen, että maltoin tehdä esikäsittelyvaiheet huolellisesti ja maalata seinät ja lattian kahteen kertaan. Muuten maali ei ehkä olisikaan pysynyt näin hyvin. Seiniin käytin V33 seinäkaakelimaalia, sävy Feather Semi Gloss, ja lattiaan V33 lattiakaakelimaalia, sävy Carbon Satin.

Pikkuvessa ei toki ole kovin kovassa kulutuksessa. Kuljemme siellä sukkasillaan tai paljain jaloin, useimmiten maton päällä, ja käymme vessa-asioilla ja käsiä pesemässä. Mies ja minä pesemme pikkuveskissä myös kasvot ja harjaamme hampaat, mutta eipä sekään kaakeleita kuluta.

Kestääkö kaakelimaali kolhuja?

Olen joskus kuullut, että kaakelimaali kestää huonosti kolhuja. Meillä lattia on toistaiseksi säilynyt kolhuilta, kun kukaan ei ole tiputellut lattialle kovia esineitä eikä raapinut seiniä millään. Voisin kuvitella, että ehkä keittiössä tilanne olisi toinen. Vähintään haarukoita ja veitsiä putoilee välillä lattialle.

Lattiakaakeleiden väleissä on kaksi pientä naarmua, joista on joko irronnut maalia tai joihon sitä ei alun perinkään osunut. Jäljet ovat niin pieniä, että pitää mennä maahan kontalleen, jos haluaa niitä tutkiskella.

Kaakelimaalia myös tuulikaapin lattiassa

Pikkuvessan maalaamisesta jäi tummanharmaata lattiamaalia vähän yli, joten maalasin sillä vuosi sitten samaan syssyyn eteisen tuulikaapin lattian. Kaakelimaali on pysynyt myös tuulikaapissa hämmästyttävän hyvin, ainakin tähän asti, vaikka lattia on kovassa kulutuksessa. Siellä kuljetaan päivittäin likaisilla ja usein kosteillakin kengillä.

Sitä en tiedä, kuinka kaakelimaali pysyy kylpyhuoneessa, erityisesti suihkutilassa, jossa se kastuu alituiseen. Tein myöhemmin pintarempan myös kylppäriin, mutta siellä maalasin kaakelimaalilla pelkästään boordin. Rahkeeni eivät riittäneet koko ison kylppärin pintojen maalaamiseen. Kellastuneen mäntypaneelikaton maalaamisessa valkoiseksi oli riittämiin maalausurakkaa.

Helppoa ja edullista remontoimista

Oman kokemukseni mukaan kaakelimaalilla on kätevää ja edullista raikastaa ja uudistaa vessa. Jonkin verran työtä se teettää, mutta se todellakin kannattaa. Kaakelimaalilla saa hyvän lopputuloksen aikaan, kunhan noudattaa tarkasti ohjeita eikä jätä mitään vaiheita väliin.

Tästä pääset tutustumaan kaakelimaalauksen työvaiheisiin ja katsomaan, miltä vessa näytti ennen remppaa.

Kaakeleiden maalauksen ja kalusteiden vaihdon jälkeen vessaa tuskin tunnistaa enää samaksi. Jos haluat tutustua rempan viimeistelyyn ja kalustevalintoihini, kurkkaa tänne.

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

10 Replies to “Onko kaakelimaali kestänyt vessan seinissä ja lattiassa?

 1. Hei, mikä on ollut maalina sinulla tuossa WC:ssä? Onko V33 ja jos kyllä, niin mikä sävy on lattiassa: Carbon vai Titanium? Olen katsellut noita vaihtoehtoja ja ne rajautuvat melkeinpä kolmeen merkkiin: V33, Ronseal ja Tikkurila, joista ilmeisesti V33 lienee kulutuskestävin (paras) vaihtoehto.

  Taulut näyttävät seinillä oikein kivoilta. Sopivat hyvin tuohon tilaan.

  1. Kaakelimaalista huonoimmat kokemukset on yleensä niillä, jotka eivät ole sellaista koskaan itse koskaan kokeilleetkaan, tai niillä jotka eivät ole tehneet kunnolla pohjatöitä. Kokemuksella voin itsekin sanoa, että kaakelimaali kestää yllättävänkin kovia iskuja. Toisaalta se kuoriutuu kuin laastari, jos on tehnyt likaiselle pohjalle.

   1. Ihmeen hyvin on kaakelimaali meilläkin kestänyt vessan seinissä & lattiassa ja myös tuulikaapin lattiassa. Seiniä en niinkään ihmettele, kun ne vain ”ovat”, mutta lattia on kovemmassa kulutuksessa. Pohjatöitä korostettiin niin paljon ohjeissa, että koetin olla niiden kanssa tosi huolellinen – vaikka monissa muissa asioissa tykkään vetää mutkat suoriksi 🙂 Kannatti!

 2. Hei
  Sanoitko, ette poistanut silikoneja lattiarajoista? Miten ne reakoi kaakelimaaliin?

  1. Oikeassa olet, jätin silikonit paikoilleen. Kaakelimaali ei tarttunut niihin, joten niiden päältä en pystynyt maalaamaan. Laitoin päälle uudet ”rajaukset.”

 3. Hei, osaatko sanoa pysyykö kaakelimaalatussa seinässä tarrakiinnitteinen pyyhekoukku? onko kokemusta?

  1. Hei, on kokemusta. Meillä on juurikin tarrakiinnitteinen pyyhekoukku ja wc-paperirulla kaakelimaalatussa pikkuveskissä. Pyyhekoukku näkyykin yhdessä tämän postauksen kuvista. Siinä on TODELLA pitävä tarra, eikä koukku ole hievahtanutkaan näiden vuosien aikana. Joskus aimmin olen ostanut koukkuja, joissa on ollut surkea tarra, eivätkä ne ole pysyneet minkäänlaisissa seinissä.

 4. Hei, tuo seinissä käyttämäsi Feather sävy näyttää aika valkoiselta. Onko se todellisuudessa enemmän harmaan sävyinen? Kiinnostaa lähinnä siksi, että olemme suunnitelleet maalaavamme lattioita sillä, ja haluaisimme juuri vaalean harmaan, mutta ei liian valkoiseen menevää.

  1. Moikka, olet oikeassa: sävy on TODELLA vaalea. Se vivahtaa kyllä harmaaseen, mutta enemmän se on mielestäni harmaanvalkoinen kuin varsinaisesti harmaa. Se saattaa olla lattioihin aika arka väri, mutta toisaalta onhan ihmisillä vaaleita lankkulattioitakin ja reippaasti valkokuultolakattuja parketteja. Makuasioitahan nämä ovat. Ehkä kannattaisi ostaa koemaalipurkki ja kokeilla pienelle alueelle? Jos on liian vaalea, voi maalata tummemmalla päälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *