Onko kaakelimaali kestänyt vessan seinissä ja lattiassa?

Nyt on kulunut lähes päivälleen vuosi siitä, kun käärin hihat ja maalasin alakerran pikkuvessan ankeanruskeat kaakelit vaalean- ja tummanharmaiksi. Tai tarkemmin sanoen silloin aloitin urakan, koska sehän ei ihan päivässä tai parissa valmistunut.

Korona-aika sosiaalisine rajoituksineen oli juuri alkanut ja kaipasin mielekästä tekemistä. Muistan vieläkin miehen tyrmistyneen ilmeen, kun kerroin, että olen päättänyt rempata veskin, nyt justiinsa eikä kohta tai kuukauden päästä.

Tuolloin meillä ei ollut aavistustakaan, kuinka pitkä koronakurjimuksesta tulisi – ja kuinka monta pikkuremppaa sen aikana ehtisimmekään tehdä.

Kaakeleiden maalaaminen oli työlästä ja siihen meni kaikkine työvaiheen enemmän aikaa kuin olin kuvitellut. Tuosta edellisen virkkeen linkistä pääset kurkkaamaan maalaamisen vaiheita ja katsomaan, miltä vessa näytti ennen remppaa.

Mutta työ todellakin kannatti! Kaakeleiden maalaus ja kalusteiden vaihto raikastivat vessan niin, että sitä tuskin tunnistaa samaksi.

Moni teistä on kysellyt, kuinka kaakelimaali on pysynyt seinissä ja lattiassa. Hyvin on pysynyt. Minkäänlaista maalin rapistumista tai nuhraantumista ei näy, vaikka vessa on ollut maalauksen jälkeen jo vuoden käytössä. Onneksi jaksoin ja maltoin maalata seinät ja lattian kahteen kertaan. Seiniin käytin V33 seinäkaakelimaalia, sävy Feather Semi Gloss, ja lattiaan V33 lattiakaakelimaalia, sävy Carbon Satin.

Vesiroiskeet jäävät helmeilemään kaakelin pinnalle, josta ne on helppo sipaista liinalla pois. Kaakelit kestävät hyvin myös imuroimisen ja pyyhkimisen kostealla mikrokuituliinalla.

Kovin rajussa käytössä pikkuvessa ei ole. Kuljemme siellä sukkasillaan tai paljain jaloin, seisomme enimmäkseen maton päällä ja käymme lähinnä istuskelemassa ja käsiä pesemässä. Käsiä kyllä pestään näin korona-aikana yhtenään. Mies ja minä pesemme pikkuveskissä myös kasvot ja harjaamme hampaat, mutta sekään ei juuri kaakeleita kuluta.

Olen joskus kuullut, että kaakelimaali kestää huonosti kolhuja. Meillä lattia on toistaiseksi säilynyt kolhuilta, kun kukaan ei ole tiputellut lattialle kovia esineitä.

Lattiakaakeleiden väleissä on vain kaksi pientä naarmua, joista on joko irronnut maalia tai joihon sitä ei alun perinkään osunut. Jäljet ovat niin pieniä, että pitää mennä maahan kontalleen, jos haluaa niitä tutkiskella.

Sitä en tiedä, kuinka kaakelimaali pysyy kylpyhuoneessa, erityisesti suihkutilassa, jossa se kastuu alituiseen. Tein myöhemmin pintarempan myös kylppäriin, mutta siellä maalasin kaakelimaalilla pelkästään boordin. Rahkeeni eivät riittäneet koko ison kylppärin pintojen maalaamiseen. Kellastuneen mäntypaneelikaton maalaamisessa valkoiseksi oli riittämiin maalausurakkaa.

Pikkuvessan maalaamisesta jäi tummanharmaata lattiamaalia vähän yli, joten maalasin sillä vuosi sitten samaan syssyyn eteisen tuulikaapin lattian. Kaakelimaali on pysynyt myös tuulikaapissa hämmästyttävän hyvin, ainakin tähän asti, vaikka lattia on armottomassa kulutuksessa. Sen läpi kuljetaan päivittäin likaisilla, kuraisilla tai märillä kengillä.

Mutta summa summarum. Oman kokemukseni mukaan kaakelimaalilla on kätevää ja helppoa raikastaa vessa. Sillä saa edullisesti hyvän lopputuloksen aikaan, kunhan noudattaa tarkasti ohjeita eikä oio mutkia turhan suoriksi.

Laittelin vessan seinille eilen vielä muutamia julistetauluja. Minusta on kiva, että vessassakin on kaunista katseltavaa, Viihtyisyys lisääntyi taulujen myötä roimasti ja veskistä tuli huonemaisempi. Mitäpä tykkäät?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *