Viherkasvien keväthuolto – tee se nyt!

Oi, mikä ihana valo. Jo aamulla herätessäni valo suorastaan tulvi sisään ja koko koti kylpi auringossa. Olo tuntuu ihan eri tavalla energiseltä ja innostuneelta kuin talven kaamoksessa. Pidentyvä päivä herättelee myös viherkasvit talvilevosta, joten nyt on juuri oikea hetki vaihtaa niille multa. Viherkasvit hyötyvät mullanvaihdosta eniten, kun sen tekee heti kevättalvella uuden kasvun alkaessa.

Mutta pitääkö se multa vaihtaa joka vuosi? Joo-o, jos haluaa, että kasvin juuret säilyvät elinvoimaisena. Puutarha- ja kasviasiantuntijoiden mukaan vain kaktusten ja muiden hitaasti kasvavien kasvien mullanvaihdon voi tehdä harvemmin kuin kerran vuodessa. Suuremmat kasvit saattavat viihtyä samassa mullassa useamman vuoden. Sellaisia minulla ei ole, joten eipä muuta kuin mullat vaihtoon. Anopinkieli tosin kasvaa kuulemma kauneimmin ahtaassa ruukussa, joten sille en ehkä vaihda tällä kerralla multaa.

Jos ruukku on täyttynyt juurista, kasvi tarvitsee mullan lisäksi yleensä isomman ruukun. Mutta vaikka juurilla olisi vielä tilaa, suurin osa kasveista kaipaa uutta multaa vuoden välein.

Ruukussa multa maatuu ja tiivistyy vähitellen. Tiivistyneessä mullassa kasvin juuret eivät saa happea ja ne voivat kuolla. Lisäksi kasteluvedestä ja lannoitteista kerääntyy multaan vähitellen liikaa kalkkia ja suoloja. Kun mullan suolapitoisuus nousee, kasvi ei enää saa riittävästi vettä ja se roikottaa lehtiään nuutuneena kastelusta huolimatta. Myös lehdenkärjet voivat ruskettua.

Viherkasvien keväthuolto on helppoa ja kivaa. Teen sen samalla tavalla joka vuosi:

  • Aloitan leikkaamalla ruskettuneet lehdet pois. Sitten vien kasvit suihkuun ja suihkuttelen niistä pölyt pois. Puhtaat lehdet pyydystävät auringonvalon tehokkaammin kasvin käyttöön.
  • Tee uuden ruukun pohjalle salaojitus ruukkusoralla. Altakasteluruukuissa salaojitusta ei tarvita.
  • Lisää ruukun pohjalle kasville sopivaa multaa – kasvista riippuen esim, kukka-, viherkasvi- tai kaktusmultaa. Ohjeita mullanvalintaan ja -vaihtoon voit katsoa vaikka Biolanin tai Kekkilän sivuilta.
  • Ota kasvi pois vanhasta ruukusta. Ravistele vanhaa multaa pois ja avaa juuristoa, huom. hellävaroen.
  • Asettele kasvi uuteen ruukkuun ja lisää multaa paakun ympärille. Tiivistä multa painelemalla kevyesti sormin. Lisää vielä hiukan multaa. Muista jättää kasteluvara eli älä täytä ruukkua reunaan asti täyteen mullalla.
  • Kastele multa kokonaan. Näin se tiivistyy juurten ympärille ja täyttää pienetkin kolot.
  • Älä unohda lannoitusta. Viherkasvit käyttävät ruukussa olevan mullan ravinteet nopeasti loppuun ja tarvitsevat siksi säännöllistä lannoitusta. Muuten ne näivettyvät. Lannoitukseen voi käyttää kasteluveteen lisättävää ravinnenestettä tai multaan kerran kuukaudessa laitettavia ravinnepuikkoja. Itse tykkään käyttää pitkävaikutteisia lannoiterakeita, koska ne ovat niin huolettomia: yksi annostelukerta riittää koko kasvukaudeksi.

Mullanvaihdon lisäksi viikonlopun ohjelmassani on ollut hiihtoa. Vaikka lumi sula vauhdilla, pääsin kuin pääsinkin vielä sivakoimaan. Ladulla oli vuoroin lunta, jäätä, sohjoa ja vettä, mutta suurimman osan lenkistä suksi luisti niin vauhdikkaasti, että lykin vain tasatyönnöillä menemään. Pitoa ei sitten ollutkaan oikeastaan yhtään.

Nyt on hyvä mieli, mullanvaihdon ja hiihdon jälkeen. Kevät saa minun puolestani tulla.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *