Monta syytä ihastua induktiolieteen – mutta vältä nämä virheet!

Kaupallinen yhteistyö: Heirol

 

Induktioliesi kuumenee saman tien, kun lieden napsauttaa päälle. Silti se kuluttaa vähemmän sähköä kuin keraaminen liesitaso tai perinteinen valurautalevyinen liesi. Induktiolieden käytössä on muutamia kikkoja ja asioita, joita täytyy ottaa kokatessa huomioon. Lue tästä.

Olen nyt kokkaillut kolmisen viikkoa elämäni ensimmäisellä induktioliedellä, ja olen aivan myyty. Induktioliesi päihittää vanhan keraamiseen lietemme mennen tullen: se on nopea, energiatehokas, turvallinen ja tyylikäs.

Induktioliesi kuumenee saman tien, kun lieden napsauttaa päälle, ilman odottelua ja arvailua tehosta. Esimerkiksi kattilallinen vettä kuumenee kiehuvaksi muutamassa minuutissa. 

Pohjaan palamisen riski tosin kasvaa suurilla tehoilla. Hellan kovinta tehoa ei juuri kannatakaan käyttää muuhun kuin veden keittämiseen, muuten pilaa helposti sekä pannun että ruuan. Varsinkin opetteluvaiheessa olen pysytellyt pienemmillä vaihteilla, ja silti pannut ja kattilat kuumenevat joutuisasti.

Näppärä ”pidä lämpimänä” -toiminto

Nopeudestaan huolimatta induktioliesi kuluttaa selvästi vähemmän sähköä kuin keraaminen liesitaso tai perinteinen valurautalevyinen liesi.

Jos pitää kesken ruoanlaiton lähteä hetkeksi hoitamaan jokin asia, voin asettaa lieden taukotilaan yhdellä napin painalluksella, jolloin liesi pitää keittoastiat vain lämpiminä. 

Kun palaan lieden ääreen, keittäminen ja paistaminen jatkuvat taas napin painalluksella. Vanhalla liedellä kokatessani esimerkiksi puuromaito kiehahti yli lukuisia kertoja sillä välin, kun vain pyörähdinkin pikkuhetkisen muualla. Jos ruoka induktioliedellä kiehuu yli tai käyttöpaneelin päälle roiskuu jotakin, liesi katkaisee automaattisesti virran. Ylikiehunut ruoka ei pääse palamaan kovin tiukkaan kiinni ja lieden puhdistaminen on helpompaa. 

Kuumenee vasta, kun tasolla on astia

Induktioliesi on myös turvallinen. Vaikka sen kytkisi päälle, keittoalue ei kuumene ennen kuin tasolle pannaan magnetisoituvalla pohjalla varustettu astia. 

Se myös jäähtyy nopeasti, ja virta katkeaa automaattisesti, kun astian nostaa keittoalueelta. Induktiolieden toimintahan perustuu magnetismiin ja sillä voidaan kuumentaa vain astioita, joiden pohjassa on magnetoituvaa materiaalia.

Liesi toimii hipaisunäppäimillä ja niiden käyttö, tai etenkin käyttämättä jättäminen, vaatii aluksi vähän totuttelua. Meidän perheessä yksi jos toinenkin on hipaissut näppäimiä vahingossa. Silloin liesi piipahtelee ja ihmettelee, kun ei ole kattilaa keittoalueella, mutta kieltäytyy onneksi kuumenemasta.

Varovainen lieden kanssa pitää olla siksi, että siinä on lasipinta. Lasi voi haljeta iskuista, jos pudottelee sen päälle kovia esineitä tai laittaa liedelle märkäpohjaisen kattilan, joka alkaa kuumetessaan pomppia liedellä. Kannattaa siis kuivata kattilat hyvin ennen kokkailua.

Uusia kokkausvälineitä

Lieden magnetismin takia minun piti, tai sain, hankkia keittiöön uusia kattiloita ja paistinpannuja. Meillä oli paljon vanhoja astioita, jotka eivät sopineet induktioliedelle. Sopivuus on helppo testata magneetilla: jos magneetti pysyy astian pohjassa, se sopii induktioliedelle.

Aikaa ja vaivaa säästääkseni päätin hankkia muutamat pannut ja padat pääasiassa netistä, ja löysinkin upeita, kestäviä, monikäyttöisiä ja ekologisia kokkailuastioita Heirolilta. Perheyritys on tuonut keittiövälineitä kotikokkaajien ja ammattilaisten käyttöön 27 vuoden ajan, ja heidän astioitaan voi ostaa verkkokaupan lisäksi yrityksen omista myymälöistä sekä marketeista ja tavarataloista ympäri maan.

Esimerkiksi tämä kaikille liesille sopiva Cerasafe+-paistinpannu* on aivan ihana ja laadukas, minkä huomaa heti, kun pannun ottaa käteen. Pannussa on paksu, hyvin lämpöä johtava teräsrunko, tukevasti niitattu kahva ja kestävä keraamisesti vahvistettu pinnoite.

Heirolin pannujen ja kattiloiden pinnoite ei sisällä terveydelle haitallista PFOA:ta eli perfluoro-oktaanihappoa, jota käytetään monissa kuluttajatuotteissa sen vettä, likaa ja rasvaa hylkivien ominaisuuksien takia. Pannun monikäyttöisyyttä lisää se, että sen voi työntää uuniin, kunhan lämpöä on enintään 220 astetta.

 

Lävikkökannella varustettu Grippy Induktion -kattila on osoittautunut nerokkaan näppäräksi. Lasikannessa on teräksinen höyreikä, joka päästää ylimääräiset höyryt ulos ilman, että kantta on pidettävä raollaan. 

Tukevista kahvoista saa hyvän otteen ja pastan tai perunoiden keitinvesi on helppoa hulauttaa kattilasta kaatoreikien kautta. Kansi pysyy paikoillaan kahvojen sulkumekanismin ansiosta. Eipä tarvitse enää viritellä kantta raolleen eikä taiteilla patalappujen kanssa. Valualumiinista tehdyssä kattilassa on kestävä tarttumaton pinnoite, joten se sopii hyvin myös maitopuurojen keittämiseen.

Ensin ruokaa pannuun, sitten liesi päälle

Induktiolieden kanssa olen joutunut totuttelemaan siihen, että etsin ja leikkaan ainekset valmiiksi ennen kuin pistän pannun kuumenemaan. Tämä onkin tärkein neuvo induktiolieden käyttäjille: älä koskaan kuumenna astiaa tyhjänä, älä edes hetkeksi.

Juttelin Heirolin Cristina Moborgin kanssa ja hän kertoi, että tyypillinen virhe on laittaa pannu induktioliedelle, vääntää nupit kaakkoon ja poistua sitten etsiskelemään raaka-aineita..

Tyhjän pannun lämpötila saattaa kohota alle minuutissa yli 400 asteeseen, eikä mikään pannu kestä sellaista lämpöä kärsimättä. Moni ihmettelee tästä tietämättä, miksi induktioliesi pilaa pannut ja kattilat. Laita siis öljy, voi tai muu kylmään pannuun ja napsauta liesi vasta sitten päälle. Sama pätee luonnollisesti kattiloihin.

Lempeät lastat käyttöön

Pinnoitettujen keittoastioiden kanssa pitää muistaa myös se, että käyttää vain puisia tai kuumuutta kestäviä muovisia lastoja, jottei pinnoite vaurioidu. Myös nuolija on mainio ja näppärä esimerkiksi kastikkeiden tekemisessä. 

Oma suosikkini on tällä hetkellä kaunis, lämpimän värinen puulasta*, joka on tehty kovasta ja kestävästä oliivipuusta. Myös Nylon Steely -lasta* on kätevä, kestävä ja hygieeninen. Se on muotoiltu käteen sopivaksi ja siinä on umpinainen, ruostumattomasta teräksestä valmistettu kahva, jonka sisään ei pääse lika eikä vesi.

Nyt kun olen kokkaillut uusilla pannuilla ja kattiloilla, huomaan, että välineillä todella on väliä. Kunnon vehkeillä on niin helppoa ja iloista kokata.

Pinnoitetut astiat, kuten myös lastat, on helppo puhdistaa tilkalla astianpesuainetta. Ne voisi periaatteessa pestä myös tiskikoneessa, mutta sitä ei kannata tehdä, sillä kone ei irrota kaikkea likaa kunnolla. Kun pesee astiat käsin, ne pysyvät priimakuntoisina pidempään.

Vaihdoimme lieden keittiöremontin yhteydessä. Jos sinua kiinnostaa, mihin asioihin olen ollut uudistuneessa keittiössä tyytyväinen tai tyytymätön, lue täältä. 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

8 Replies to “Monta syytä ihastua induktiolieteen – mutta vältä nämä virheet!

  1. Tuo on todellakin yksi parhaista puolista, että induktiolieteen ei pinty lika samalla tavalla kiinni kuin tavalliseen keraamiseen lieteen – mitään hinkkausta ei tarvita, liesi pysyy hohtavan puhtaana helposti. 🙂 Olen kokkaillut induktioliedellä nyt puoli vuotta ja olen todella tyytyväinen.

  2. Hei! Kiitos kommentistasi <3 Kiva kuulla, että olet ollut tyytyväinen, ja että tuo tosiaan pitää paikkansa, ettei lieteen pinty lika herkästi. En ole vielä päässyt kokemaan sitä, kun olen toistaiseksi onnistunut välttämämään ylikiehumiset ja muut pahemmat roiskeet. Mutta se on vain ajan kysymys…
    Mukavaa syyskuun loppua!

  3. Elämäni paras liesi ja uuni. Teimme keittiöremontin 4 vuotta sitten ja silloin vaihdoimme vanhat kodinkoneet uusiin. Induktioliesi on loistava, toimii hyvin, on nopea, turvallinen ja helppo pitää puhtaana. Vaihdoimme myös uunin, jossa on kaikki herkut normihommien lisäksi. Pizzanpaisto-ohjelma ja pyroleumohjelma uunin puhdistukseen on parasta mitä tiedän.
    Suosittelen kaikille! Ruuanlaitto nousee ihan uudelle tasolle.

  4. Ihan mahtavaa, kiva kuulla! Tässähän vain vahvistuu tunne, että tuli tehtyä hyvä valinta 🙂 Mekin vaihdoimme myös uunin modernimpaan, ja kyllä on leipominen ja uuniruokien tekeminen nyt mukavaa ja sujuvaa. Iloisia kokkailuja sinulle!

  5. Yhteen asiaan en meinaa löytää tietoa: Onko mitään haittaa jos kattila peittää ainoastaan pienen osan induktioalueesa? Jos vaikka keittää paria kananmunaa, riittäisi siihen todella pienihalkaisijainen kattila, mutta pieninkin induktioaule on huomattavasti suurempi.

    1. Heippa! Olen itsekin keittänyt usein muutaman kananmunan pikkukattilassa, joka ei peitä koko induktioaluetta. Luin jostakin Säteilyturvakeskuksen asiantuntijan kommentin tuohon asiaan ja se meni suunnilleen näin: Lieden etureunassa voi olla hieman suurempi magneettikenttä, jos käyttää etulevyä ja liian pientä keittoastiaa. Tällaisesta altistumisesta ei ole todettu olevan terveydellistä haittaa. Altistuminen magneettikentälle on vähäistä, kun käyttää oikeankokoisia keittoastioita ja oleskelee vähintään 30 cm etäisyydellä lieden etureunasta.

  6. HEi, onko induktioliesisssä ylikuumenemissuojaa, vai kuumentaako loputtomasti, jos esimerkiksi neste loppuu?

    1. Hei,
      Kiitos kysymyksestä. Muista liesistä en osaa varmuudella sanoa, mutta ainakin meidän lietemme katkaisee virran, jos keittoalue ylikuumenee eli jos esimerkiksi neste kiehuu kuiviin kattilassa tai pannulla. Veikkaan, että tuo voi olla yleinen induktioliesien ominaisuus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *